Specialismes 

Functional Movement Screen »

Loop analyses »

Sport fysiotherapie »

Manuele therapie »

Voorste kruisband revalidatie

Aquajoggen »

Mulligan concept »

Dry needling »

Sport tape / Medical tape

Fysiofitness

Bedrijfs fysiotherapie groepen: rugscholing / Cans (RSI)

Testen sportteams / Individueel

Fysieke training

 

 


 

 

Functional Movement Screen (FMSA)

FMS is een product van een trainingsfilosofie welke beter bekend staat als functional movement.

De filosofie hiervan is het ontwikkelen van oefen- en trainingsprogramma’s die gebaseerd zijn op individuele bewegingspatronen. Deze cursus is het product van jarenlange innovatie en recente research. 

 • Hoe werkt FMS?
 • Aanleren van een gestandaardiseerde beoordelingssysteem (de screening) voor het documenteren van fundamentele bewegingspatronen die de basis vormen voor normaal bewegen en het trainingsprogramma.
 • Met behulp van de screening identificeren van functionele beperkingen en asymmetrie die bewezen invloed hebben op verhoogd risico van blessures.
 • Deze issues kunnen een negatieve invloed hebben op de effecten van functionele en fysieke training en een verstoring geven van de ‘body awareness’.
 • Aanleren van oefeningen om functioneel bewegen en kracht te verbeteren voor elk individu.

Teams die al werken met het FMS:

AFC Ajax, Feyenoord, AZ, Willem II, NAC Breda, FC Borussia Dormund (Dld), FC Bayern Munchen (Dld), Middlesbrough (UK), FC Aston Villa (UK), FC Liverpool (UK), LTA (UK), de KNSB, TVM schaatspploeg en het NOC-NSF

 

 


  

 

Loop analyses

Door middel van video analyse (kinovea) kunnen we vaak minder makkelijk te diagnostiseren klachten in kaart brengen.De combinatie tussen de FMS en de dynamische lichaamsanalyse zorgt vaak voor een duidelijk beleid bij langdurige klachten aan het bewegingsapparaat.

 

construction fysiotherapie loop analyse

 

 

 


 

 

Sport Fysiotherapie

De sportfysiotherapeut speelt een belangrijke rol bij preventie, voorlichting en advies voor iedereen die wil gaan sporten of sport als hobby of beroep heeft.


De sportfysiotherapeut behandelt cliënten die na ziekte of blessures weer aan het werk willen en/of weer willen sporten. Hij begeleidt en adviseert ervaren sporters die hun sport op hoog niveau willen beoefenen. In zijn praktijk ziet de sportfysiotherapeut ook andere (kwetsbare) doelgroepen, zoals ouderen en kinderen, bij wie sport wordt ingezet als onderdeel van de therapie.


De meeste klachten waarmee mensen naar de sportfysiotherapeut gaan, zijn blessures aan de knie, enkel en schouder. De therapie richt zich niet alleen op het herstel van de getroffen gewrichten, maar kan ook bedoeld zijn om juist die lichaamsdelen te trainen die nog wel belastbaar zijn.


De sportfysiotherapeut werkt vaak in een speciaal ingerichte praktijk of een sportmedische afdeling van het ziekenhuis. Steeds vaker is hij werkzaam bij sportverenigingen en in dienst van sportbonden. Ook werkt hij veel en intensief samen met andere disciplines in de zorg, zoals sportartsen, chirurgen en sportmasseurs en met verantwoordelijken voor het arbobeleid bij bedrijven

 

 


  

 

Manuele Therapie

De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen.

 

In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard kunnen gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. 

 

De manueel therapeut werkt vanwege zijn specifieke kennis en vaardigheden vooral aan klachten aan de wervelkolom en klachten die daarmee samenhangen. 

 

 • Veel voorkomende klachten die de manueel therapeut behandelt zijn:
 • hoofd- en nekpijn, samen met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
 • nek- en schouderklachten met pijn die uitstraalt tot in de armen;
 • klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn;
 • artrose van de heup;
 • lage-rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen;
 • bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door het bewegen van de nek;
 • kaakklachten, eventueel gecombineerd met nekklachten.

Gewrichten kunnen ook een te grote bewegelijkheid hebben. Dat kan leiden tot instabiliteit en klachten. In dit geval kan de manueel therapeut u met specifieke trainingsadviezen leren uw gewrichten door middel van spieren stabieler te maken. 

 


 

 

 

Aquajoggen

Trainen in water (aquajoggen) wordt steeds populairder; niet alleen als alternatieve training bij een blessure, maar ook als aanvullende trainingsvorm.

 

Als er toch een overbelastingsblessure is ontstaan, wordt het herstel van de blessure vaak bemoeilijkt doordat de atleet de training niet wil onderbreken. Aquajoggen is dan een goede alternatieve trainingsvorm.

 

Deze trainingsvorm kan goed toegepast worden bij bijvoorbeeld een ontsteking van de aanhechting van de peesplaat onder de voet, bij een achillespeesontsteking, bij een scheenbeenirritatie, bij een vermoeidheidsbreukje of in de herstelfase na een verzwikking van de enkel of een verdraaiing van de knie. Helaas is het zo, dat deze vorm van trainen niet voor iedere blessure geschikt is. Zo worden bijvoorbeeld de heupbuiger en de hamstrings wel (zwaar) belast bij aquajoggen. Deze trainingsvorm is daarom minder geschikt bij een blessure in de genoemde spieren of hun aanhechtingen. In veel gevallen is het in de loop van het herstel van de blessure verstandig om eerst drijvend, dus zonder grondcontact, te trainen. Zodra het herstel van de blessure het toelaat, kan er grondcontact gezocht worden door te lopen met het water tot aan de borst, gevolgd door lopen in steeds ondieper water. Hierbij krijgt het bewegingsapparaat geleidelijk aan de kans weer aan de (schok)belasting te wennen.

 

 


 

 

 

Het Mulligan Concept : Mobilisation with movement

Een veilige en effectieve manier van mobiliseren voor alle fysiotherapeuten (100% pijnvrij behandelen).

Het ontstaan van het Mulligan Concept in de jaren ‘90 lijkt een logische stap in de ontwikkeling van de behandeling van klachten aan het bewegingsapparaat. Gedurende de afgelopen decennia zijn er diverse trends geweest in de wereld van de fysio-en manuele therapie. Sommigen predikten vooral passieve technieken, anderen legden meer verantwoordelijkheid bij de patiënt en stimuleerden het revalidatieproces via een meer actieve benaderingswijze.

 

Mulligan heeft op een systematische manier deze twee methoden als eerste met elkaar gecombineerd. Door meer “open minded” om te gaan met bestaande principes heeft hij zowel voor de perifere gewrichten als de wervelkolom een nieuw onderzoeks-en behandelsysteem ontwikkeld. Zijn MWM’s (perifeer) als SNAG’s (wervelkolom) zijn een combinatie van een passieve correctie (assessory movement) en een actieve fysiologische beweging. Met deze techniek wordt, indien deze geïndiceerd is, snel en pijnvrij functie teruggewonnen. De doelgroep voor de cursussen bestaat uit alle fysiotherapeuten. 

 

 


 

 

 

Dry needling

Dry needling (Wikipedia) is een nieuwere behandelmethode van de Nederlandse fysiotherapeut.

De methode is overgekomen uit Canada en wordt al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie.

Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen.

 

Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.