De zomer komt eraan en dat betekent twee dingen, mooi weer dat mensen aantrekt om weer eens een rondje hard te lopen of om de race fiets onder het stof vandaan te trekken en aan de andere kant de mensen die keihard aan de slag gaan voor een perfect strand figuur.
Toch kleeft hier een risico aan, te snel en te veel willen doen, en zoals vaak wordt gezegd alles met “te” ervoor is niet goed dit kan namelijk juist resulteren in overbelasting en andere vervelende blessures.
Om je een beetje te helpen, bij deze een aantal nuttige tips:
Tip 1: OPBOUW – Niet te gek
Vooral als je een tijd lang niet gesport hebt is het belangrijk om rustig te beginnen en op te bouwen. Je lichaam is inspanning en belasting niet meer gewend waardoor je snel meer last hebt van pijn aan je spieren en gewrichten. Het is verleidelijk om de lat gelijk hoog te leggen en enthousiast van start te gaan. Maar dan loop je al snel te hard van stapel. Let niet te veel op de afstand en snelheid die je maakt, maar vooral op de signalen die je lichaam afgeeft. Het beste doe je de eerste weken rustig aan en bouw je op naarmate je lichaam gewend raakt aan de inspanning. Ook als je wat kilo’s extra meetilt, is het verstandig om rustig op te bouwen. Bij overgewicht geldt hetzelfde als bij beginners: je hebt een groter risico op spierpijn en gewrichtsklachten. Wandelen is voor mensen met overgewicht wel bij uitstek een goede vorm van training om de conditie op te bouwen.
Tip 2: HYDRATEREN – Drink voldoende en vul aan waar nodig
Goed hydrateren is belangrijk voor je gezondheid. Dagelijks dien je voldoende water te drinken voor een goede vochtregulatie en waterhuishouding. Dit alles is nog belangrijker als je gaat sporten. Water of andere vloeistoffen zijn in dit geval je beste vrienden tijdens het sporten. Als je veel beweegt dien je dus extra vocht te nuttigen voor een goede waterhuishouding.
Tijdens het sporten kan je tot wel 2 liter vocht per uur verliezen afhankelijk van de omstandigheden. Niet alleen verlies je water tijdens het sporten, maar ook elektrolyten. Dit zijn mineralen zoals magnesium, kalium, natrium, chloride en calcium. Deze zijn belangrijk voor de werking van zenuwen en spieren. Zorg er dus voor dat je tijdens het sporten regelmatig drinkt en vul dit indien nodig dus aan met elektrolyten. Deze vind je terug in veel sportdranken. Het aanvullen van vocht en elektrolyten kan je het beste doen door regelmatig kleine hoeveelheden te drinken. Let wel op dat je geen koud water drinkt tijdens het sporten. Hiervan kan je maag- en darmklachten krijgen tijdens het sporten wat onaangenaam kan zijn.
Het vochtverlies tijdens het sporten kan je niet allemaal aanvullen als je aan het bewegen bent. Daarom is voldoende vochtinname zowel voor tijdens als na het sporten ook belangrijk.
Tip 3: MOTIVATIE – Waarom wil je het
Als je alleen maar bezig bent met hoe je eruitziet, met in korte tijd wat af willen vallen, dan ga je dat niet vol houden. Focus veel meer op hoe het voelt om te trainen en gezond te eten. Bedenk daarbij waarom je dat wilt. Waarom wil je fit en gezond zijn? Vaak zit er meer achter dan alleen strakker in je bikini willen lopen.
- Je wilt bijvoorbeeld meer energie hebben om ’s avonds na je werk met gemak nog wat huishoudelijke taken te doen, zodat je niet steeds achter de feiten aanloopt en je een relaxtere vrouw bent.
- Je wilt fit zijn, zodat je met je kids tikkertje in de tuin kunt doen zonder dat je tong op je tenen hangt.
- Of je wilt productiever zijn, zodat je op je werk beter presteert of je bedrijfsdoelen makkelijker haalt.
SUCCES!! Op naar een heerlijke zomer