Skip to main content

De winterstop, dagen worden korter en de temperatuur zakt steeds verder naar beneden en de meeste (team)sporten liggen stil.

Dit betekend niet dat het nu ook einde buitensport seizoen is, wel moet je rekening houden met een aantal zaken.

5 tips met betrekking tot sporten in de kou:

1. BLIJF DRINKEN

Drinken is altijd belangrijk. In de zomer grijp je veel sneller naar je bidon om met water je dorst te temperen. In de kou heeft je lichaam tijdens het sporten ook deze dorst maar heb jij dat zelf niet in de gaten. Regelmatig blijven drinken dus!
Koude lucht is droge lucht en kan weinig vocht vasthouden. Je verliest dus veel makkelijker vocht als je in de kou een inspanning levert. Ook het zweet op je lichaam verdampt een stuk sneller. Zorg dus dat jij dat vochtverlies aanvult met water voor je lichaam.

2. WERK IN LAAGJES

Wanneer we het koud hebben en in dit geval in de kou buiten gaan sporten zijn we al snel geneigd om een hele dikke broek en een dik vest aan te trekken. Beter is het om in laagjes te werken. De lucht die ontstaat tussen de kleding zit als het ware gevangen en zorgt dus voor een isolatielaag tegen de kou. Een voordeel als je werkt in laagjes is dat je altijd makkelijk weer iets kan uitrekken mocht je het toch te warm krijgen.
Als de temperatuur rond het vriespunt ligt kies dan voor thermo-ondergoed. Het materiaal wat hiervoor is gebruikt noemen we polypropyleen. Het materiaal neemt geen vocht op maar geeft het door aan de volgende laag. Zo blijft je huid droog en blijf je lekker warm.

Trek vervolgens een t-shirt aan en een vestje erover. Staat er veel wind? Bescherm jezelf dan met een windjack.

3. HOUD JE HOOFD WARM

Houd je hoofd koel is het gezegde. Maar niet als je gaat sporten in de koude buitenlucht. Het lichaam verliest warmte het snelst via het hoofd. Ook de voeten en handen doen graag mee. Maar omdat de hoofdhuid niet volledig kan worden afgedekt zoals bij de handen en voeten is dit een belangrijke bron van warmteverlies. Probeer je hoofd dus zoveel mogelijk te beschermen met een petje, een muts, oorwarmers of een dikke sjaal om de nek.

4. VEILIGHEID GAAT VOOR

Altijd gaat je eigen veiligheid voor. Heb je je dus voorgenomen om een lekker rondje te gaan hardlopen maar begint het te ijzelen? Blijf binnen. Jammer, maar binnen kan je ook leuke workouts doen hoor! Schat in of het met koud weer veilig is om buiten te gaan sporten en blijf altijd binnen bij storm, ijzel, gladheid, of onweer.

5. EET GOED

Nee niet erna, maar van te voren! Is het erg koud buiten nuttig dan een koolhydraatrijke maaltijd. Omdat je lichaam meer energie nodig heeft in de kou zijn koolhydraten een perfecte brandstof voor je lichaam. Denk dus aan een maaltijd met volkorenpasta of zilvervliesrijst.

Vanaf nu kan jij dus met bovenstaande punten rekening houden als je in de kou gaat sporten. Je weet nu wat er met je lichaam gebeurd en waarom het je lichaam meer energie kost om in de kou te sporten. Ben jij een echte buitensporter, ook al is het koud buiten?

 

Leave a Reply